Guide för förstagångsbesökaren

INTE VARIT PÅ FESTIVAL FÖRUT? LUGN, DU KOMMER ÄLSKA DET!

Festivaler är fantastiskt kul. Det är en fest som ackompanjeras av dina favoritband. Du träffar garanterat nya sköna människor och får härliga minnen för livet. Men, som överallt annars där stora folkmassor samlas utomhus kan det uppstå svårigheter. Ofta på grund av att man inte är förberedd. Så för att underlätta för dig som ny festivalbesökare, har vi samlat ihop våra bästa festivaltips i den här guiden.

ALKOHOL

 1. Om du är under 18 år, får vi enligt svensk lag inte servera dig alkohol i våra barer. Kan du inte uppvisa legitimation när du blir tillfrågad kan vår barpersonal inte heller betjäna dig. Ha därför alltid din legitimation redo när du ska handla i baren. Då går det fortare för alla!
 2. Om du har förmånen att se ungdomlig, se till att du har på dig din legitimation eller så kan du få ett armband som säger att du är över 18 år när du hämtar ut ditt festivalarmband.
 3. Köp inte alkohol till någon som är under 18. Finns det misstanke om att du försöker ”köpa ut” till en minderårig kommer vi inte kunna betjäna dig. Du kan även bli avvisad från festivalen.

FESTIVALOMRÅDET

 1. Det är här som alla band spelar! Förutom att det är platsen där du kan se fantastiska headliners och de bästa nya akterna, handlar festivalområdet lika mycket om den sköna atmosfären och en mängd andra aktiviteter. Däremot kan det stundtals bli fullsmockat med publik vid scenerna och om stora folksamlingar gör dig nervös eller nojig kan det vara bra att ta plats lite längre bak i publikhavet.
 2. Det blir ofta röjigt precis framför scenerna – särskilt vissa spelningar kommer att ha ett större publiktryck. Om du föredrar lite mer utrymme kommer du fortfarande att kunna se och höra bra, även om du står längre bak. Din konsertupplevelse blir garanterat bättre och roligare om publiktrycket inte är ett bekymmer.

TA INTE MED

 1. Dina favoritskor.
 2. Saker som andra människor skulle kunna känna ett begär för, exempelvis dyrbara telefoner, surfplattor, systemkameror osv.
 3. Grejer som du skulle bli uppriktigt ledsen över att förlora.
 4. Dåligt beteende.

KÖRNING

Du kommer troligtvis att få mycket mindre sömn under festivalen än vad du normalt skulle fått hemma. Se till att du har en strategi för din hemfärd med en nykter och utvilad förare vid den tidpunkt ni lämnar festivalen. Låt inte någon som onykter eller för trött köra. Det är inte värt det.

ATT TÄNKA PÅ

 1. Ta med ett varmt täcke, en filt eller sovsäck.
 2. Ta med praktiska skor. Vandringskängor eller gummistövlar om det regnar.
 3. Prioritera komfort då du väljer dina kläder! Du kommer vilja hålla dig sval under varma dagar och varm och torr om det regnar eller då nätterna är kalla. De flesta festivaler är ofta en kombination av både bra och dåligt väder, så packa kläder för alla vädertyper. Plastponchos är bra för tillfälliga skurar, de är också lätta att bära med sig och kostar inte så mycket.
 4. När det gäller solkräm, ta med ett par små flaskor som du kan ha på dig, så behöver du inte gå tillbaka till tältet när solen kommer. En solhatt eller keps kan också vara en bra idé.
 5. Drick samma mängd vatten som du dricker av något annat, speciellt i varmt väder. Ta med en plastflaska och fyll den gratis på festivalens vattenposter.

FESTIVALTOALETTER ÄR OKEJ - VI ANVÄNDER DEM!

Tänk inte så mycket, använd dem bara.  Andas in och ut och tvätta händerna efteråt. Du behöver inte hänga kvar inne på toaletten längre än nödvändigt.

Glöm inte bort att vår personal använder samma typer av toaletter och vissa av oss är på festivalen i flera veckor. Om vi kan göra det, då kan du också göra det!

VÄNNER

 1. Håll ihop och bestäm i förväg en plats där ni träffas två gånger om dagen. Använd denna plats som er mötesplats om ni kommer ifrån varandra.
 2. Behöver du gå på toa på natten, se till att du vet var din närmaste toalett är i förväg, eller ta med din vän så att du inte går vilse.
 3. Överväg att välja en campingplats i närheten av ett brandtorn, istället för en otillgänglig och mörk plats.
 4. Om du inte kan hitta dina vänner, är trött eller orolig, gå då till sjukvårdstältet på området eller på campingen. De finns där för att hjälpa dig, så använd dig av dem.

HITTA

 1. Memorera vart på området du har ditt tält – hur dina grannars tält ser ut, vilken färg flaggan som är i närheten av ditt tält har, eller ifall det finns vägar eller andra grejer i närheten som du kan använda som landmärken.
 2. Ta med en unik flagga för just ditt tält eller camp.
 3. Hitta festivalens informationstält. Där kan du få all tänkbar information som du behöver.

HÅLL KOLL PÅ DINA SAKER

 1. Tyvärr finns det alltid människor vars mål är att stjäla saker. Det kan hända överallt och tyvärr även på vår festival. Håll därför koll på dina saker och lämna inte värdesaker utan uppsikt.
 2. Använd vår värdeinlämning för förvaring av dina värdesaker.
 3. Använd fickor med knappar eller starka dragkedjor för plånböcker eller mobiltelefoner.
 4. Prata med dina grannar på campingen och kom överens om att hålla koll på varandras tält.

SÄKERHETSPERSONAL, ORDNINGSVAKTER OCH POLIS

De är alla där för att ta hand om dig, dina vänner och resten av vår festivalpublik. Om du är orolig över något eller någons beteende, berätta för dem så fort du kan – de kommer att kunna reda ut eventuella problem innan de inträffar.

SEX

 1. Använd kondom! Om du glömt att ta med kondomer finns det att hämta i vårt sjukvårdstält.
 2. Det finns även ”dagen efter”-piller att köpa om det skulle behövas, men tänk på att kondom alltid är det bästa. Det skyddar tillexempel mot sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet.
 3. Träffar du en ny partner på festivalen kan det vara bra att presentera personen för dina kompisar, även om personen är världens softaste.
 4. Var rädd om dig!